Ēdamās Nezāles

Kāpēc mums būtu jāēd tie augi, kurus bieži saucam par nezālēm, kuriem bieži vienkārši paejam garām vai par kuru skaistumu tikai papriecājamies un neaizdomājamies, ka tie ir vērtīgs pārtikas produkts? Vai tas būtu jādara tāpēc, ka mūsu jaukā valdībā ir parūpējusies par „spožo” ekonomisko situāciju valstī vai savas veselības dēļ? Gan viens, gan otrs. Gan arī, lai neveicinātu pieprasījumu pēc veselībai kaitīgiem svešzemju augiem, kurus plaši piedāvā lielveikalu tīkls.

Turpinājumā par dažām ēdamajām nezālēm…

 

Maura sūrene

Mūsu dārzos, laukos, ganībās mēs ļoti bieži varam atrast it kā necilu augu – maura sūreni. Tā zied no jūnija līdz septembrim. Tautas medicīnā izmanto lakstus, kurus ievāc īsi pirms ziedēšanas vai ziedēšanas laikā. Par labākajām drogām uzskata smilts augsnēs augošos augus.

Sastāvs
Flavonglikozīdi kvercitrīns, hiperzīds, avilkularīns, u.c., salicilskābes metilēsteris, miecvielas (ap 3%), sveķi, vasks, taukvielas, rūgtvielas, ēteriskās eļļas, alkaloīdi, organiskās skābes, silīcijskābe, mikroelementi dzelzs, mangāns, varš, vanādijs, kalcijs, magnijs, sudrabs; fillohinoni, karitīni, askorbīnskābe, umebelliferons.

Lieto
Dzemdniecībā un ginekoloģijā pie dzemdes asiņošanas (pēc dzemdībām, aborta, u.c.)
Pie kuņģa un zarnu asiņošanas
Pret nierakmeņiem
Pret urīnpūšļa akmeņiem
Pret žultsakmeņiem
Pret aknu slimībām
Pret anēmiju
Pret garo klepu
Pret plaušu tuberkulozi
Pie stipras menstruālās asiņošanas
Pret caureju
Pret kuņģa iekaisumiem
Pret tūskām
Pret kāju nogurumu pēc slodzes
Lai izvadītu no organisma svinu un vielmaiņas toksiskos produktus

 Nedrīkst lietot grūtnieces!

Ja ir lielas bēdas un nelaimes, paturiet augu rokās un visas problēmas iepludiniet viņā. Pēc tam augu sadedziniet.

Ja nogurušas kājas, tad 1 glāzi svaigu, sasmalcinātu augu aplej ar 3l ūdens un patur uz lēnas uguns 15 minūtes. Tad ļauj ½ stundu pastāvēt un taisa kāju vannu uz 20-30 minūtēm. Senatnē, kad cilvēki daudz staigāja, šo augu šādā veida ļoti bieži izmantoja.

Ja ir hroniska saindēšanās ar svinu, ja ir vielu maiņas toksisko produktu slikta izvadīšana no organisma – ņem 1ēd.k. svaigu, sasmalcinātu augu, aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens termosā, iztur 20 minūtes. Lieto pa ½ glāzei 3x dienā ½  stundu pirms ēšanas.

Ja mati lēni aug – 3ēd.k. svaiga auga aplej ar 1gl verdoša ūdens, lēni pavāra 15 minūtes. Ar novārījumu katru dienu sasmērē galvas ādu.

Maura sūrene ir ēdama un visai barojoša zāle. Palīdz organismam labāk uzņemt un izmantot barības vielas no citiem produktiem. Kā arī izvadīt no organisma kaitīgos vielmaiņas produktus, sāļus. Kaukāzā šo augu lieto ikdienas pārtikā. Maura sūreni liek klāt gurķiem tos skābējot, lai tie ilgi būtu kraukšķīgi. Šo augu var izmantot zupās vai salātos, kā piedevas 1.un 2.ēdieniem. Šādi salāti sevišķi ieteicami cilvēkiem, kuriem ir gastrīts ar paaugstinātu skābes daudzumu, jo tie samazina skābes daudzumu, noņem sāpes un uzlabo gremošanu. Smalki sagrieztu maura sūreni var pievienot omletēm vai arī pīrāgu pildījumiem.

 

Lauka kosa 

Daudzgadīgs augs ar raksturīgiem stiebriem, kas sastāv no atsevišķiem segmentiem, tam ir gara ložņājoša sakne, uz kuras atrodas sīki un saldi riekstiņi, kas pildīti ar cieti un cukuru. Stiebri parādās agrā pavasarī kā sulīgi rozā stabiņi 6-15 cm augstumā, to galotnītē atrodas sporu vārpiņa (auglenīca).

Sastāvs
Auga zaļajās daļās (eglītē) – saponīns, ekvizetonīns, askorbīnskābe, ābolskābe, skābeņskābe un silīcijskābe, rūgtvielas un miecvielas, sveķi, olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti un hlorofils.
Auglenīcā un sulīgajos jaunajos rozā krāsas stiebros – olbaltumvielas sasniedz 8%, tauki līdz 2%, ogļhidrāti līdz 14% un askorbīnskābe līdz 100mg%. Vārot vārpiņas, novārījumā paliek līdz 37% C vitamīna.

Lieto
No auglenīcām gatavo salātus, omletes, sacepumus, pīrādziņus, biezpienmaizītes un zupas. Asākai garšai pievieno skābenes
No saknēm savāktie gumiņi vai riekstiņi ir saldi, tos var ēst gan svaigus, gan ceptus
Medicīnā – sirdij, nierēm, ja ir kuņģa un zarnu trakta asiņošana, pleirīta, tuberkulozes, malārijas gadījumā, žultsakmeņu slimībām, podagrai, reimatismam, skaloja ievainojumus, čūlas, mutes dobumu un kaklu, lieto augšējo elpceļu iekaisumu un dizentērijas gadījumā.

Ēdieni no lauku kosas
Zupa ar sēnēm. 1 litrā vāroša sālsūdens liek 2 saujas sasmalcinātu jaunu kosas dzinumu un 2 saujas sasmalcinātu sēņu, aplej ar 1 litru ūdens un vāra 40 minūtes.
Zupa no auglenīcām. 3-4 kartupeļi, 200g auglenīcas, 1 burkāns, 1 sīpols, 20g sviests. Visu sasmalcina. Vārošā ūdenī ieliek sasmalcinātas auglenīcas, tad dārzeņus, vāra līdz gatavībai. Gatavā zupā liek sasmalcinātu cieti vārītu olu. Zupu ēd ar krējumu.
Ceptas auglenīcas. 200g auglenīcu nomazgā, izvāra, apviļā rīvmaizē, pievieno pēc garšas sāli un cep augu eļļā.
Omlete. Auglenīcas nomazgā, sīki sagriež un labi apcep eļļā. Olas saklapē, pievieno sāli, pienu un auglenīcas. Apcep, tad dažas minūtes liek cepeškrāsnī.
Pelmeņi no auglenīcām. Lai pagatavotu pildījumu, 1 glāzi auglenīcu attīra no liekajiem zaļumiem, sagriež, samaisa ar olu. No 260g miltu pagatavo mīklu, izveltnē, ar glāzi izgriež aplīšus. Uz katra aplīša liek karoti pildījuma, pagatavo pelmeņus un vāra tos sālsūdenī. Ēd ar krējumu.
Vīns. Uz litru baltvīna ņem ½ glāzi sīki sasmalcinātu kosu. Nostādina ne mazāk par mēnesi, izkāš un lieto pa pus glāzei tukšā dūšā. Tas ir efektīvs dzemdes, homoroīdu un citu orgānu asiņošanas apturošs līdzeklis, urīnpūšļa un urīnceļu iekaisumu gadījumā. Nelietot saasināta nefrīta gadījumā. Labi palīdz uztūkumiem, kas radušies nepietiekamas asinsrites dēļ, pret hipertonisko slimību un aterosklerozi. Vīnu var lietot arī ārīgi kā losjonu.